Followers

Wednesday, October 7, 2015

Keep fit!

Tajuk kemain kan, hahaha. Aku nak jugak citer pasal keep fit. Apa pasal? Pasalnya aku ni spesis badan yang cepat pancit ataupon dalam kata paling senang TAK FIT! Yalah dengan saiz tubuh badan yang agak besar, overweight gitu, mestilah menghadapi masalah tak fit ni kan. Berlari turun naik tangga tingkat 4 rumah aku t upon dah boleh pancit. Lagilah kalau sambil memanjat dengan beban barang-barang di kiri kanan tangan, nauzubillah, nak menangis rasa panjat tangga rumah tu.

But since aku start bersukan balik, actually bukanlah bersukan sangat dan sebelum sebelum ni pon aku jarang bersukan sebab aku cepat semput, but now I do start pergi gym, at least seminggu sekali gak laa, itu kira paling pemalas dah tu dari tak pergi langsung. Kahkahkah. Since that aku sedar yang sebenarnya nak keep fit ni bukanlah sebab factor badan besar kau tak akan keep fit langsung. Tak okay. That is wrong. Siapa kata orang bertubuh badan besar tak fit dan tak boleh bersukan. Boleh kot, nak tak nak je buat sebenarnya.

Keep fit kau kena sentiasa aktif, kena selalu biasakan badan kita aktif. Contohnya berjalan laju, turun naik tangga, kayuh basikal pon okay kalau ada basikal laa kan. Benda simple simple jew pond ah boleh buat badan kita fit. Fit ni makna kata badan kita sihat, jantung dapat bernafas dengan baik dan sihat. Paling tak pon kau akan rasa badan tu kurang penat bila lakukan aktiviti atau kerja-kerja yang agak berat.

Since aku start gym sampai sekarang pon aku still lagi buat kardio yang biasa-biasa je. I don’t want push myself target anything, sebab aku nak buat for fun tak nak ada rasa stress bila aku tak dapat archieve target. Bila buat for fun and nak spend masa lapang kita jadi happy nak buat kan. Tak rase terpaksa langsung.


Tapi sebenarnya at first aku stress gak sebab aku target nak kurus then bila aku tak archieve target aku, aku stop that target. Sebabnya target ni yang suka kacau mindset kau bila kau tak dapat kejar and then kau jadi stress kan, aku taknak stress stress ni and kalau boleh nak elakkan. Yelah kadang kerja pon dah stress, takkan lah dah balik pon nak layan stress lagi kan. Situ pon dah buat mind kau tak sihat plak and seterusnya badan kau pon akan tak sihat. Hahaha. Kalau tak percaya cubalah try k. Let’s keep fit, and have a healthy body. Come on, take a shot. ;P