Followers

Wednesday, October 7, 2015

Keep fit!

Tajuk kemain kan, hahaha. Aku nak jugak citer pasal keep fit. Apa pasal? Pasalnya aku ni spesis badan yang cepat pancit ataupon dalam kata paling senang TAK FIT! Yalah dengan saiz tubuh badan yang agak besar, overweight gitu, mestilah menghadapi masalah tak fit ni kan. Berlari turun naik tangga tingkat 4 rumah aku t upon dah boleh pancit. Lagilah kalau sambil memanjat dengan beban barang-barang di kiri kanan tangan, nauzubillah, nak menangis rasa panjat tangga rumah tu.

But since aku start bersukan balik, actually bukanlah bersukan sangat dan sebelum sebelum ni pon aku jarang bersukan sebab aku cepat semput, but now I do start pergi gym, at least seminggu sekali gak laa, itu kira paling pemalas dah tu dari tak pergi langsung. Kahkahkah. Since that aku sedar yang sebenarnya nak keep fit ni bukanlah sebab factor badan besar kau tak akan keep fit langsung. Tak okay. That is wrong. Siapa kata orang bertubuh badan besar tak fit dan tak boleh bersukan. Boleh kot, nak tak nak je buat sebenarnya.

Keep fit kau kena sentiasa aktif, kena selalu biasakan badan kita aktif. Contohnya berjalan laju, turun naik tangga, kayuh basikal pon okay kalau ada basikal laa kan. Benda simple simple jew pond ah boleh buat badan kita fit. Fit ni makna kata badan kita sihat, jantung dapat bernafas dengan baik dan sihat. Paling tak pon kau akan rasa badan tu kurang penat bila lakukan aktiviti atau kerja-kerja yang agak berat.

Since aku start gym sampai sekarang pon aku still lagi buat kardio yang biasa-biasa je. I don’t want push myself target anything, sebab aku nak buat for fun tak nak ada rasa stress bila aku tak dapat archieve target. Bila buat for fun and nak spend masa lapang kita jadi happy nak buat kan. Tak rase terpaksa langsung.


Tapi sebenarnya at first aku stress gak sebab aku target nak kurus then bila aku tak archieve target aku, aku stop that target. Sebabnya target ni yang suka kacau mindset kau bila kau tak dapat kejar and then kau jadi stress kan, aku taknak stress stress ni and kalau boleh nak elakkan. Yelah kadang kerja pon dah stress, takkan lah dah balik pon nak layan stress lagi kan. Situ pon dah buat mind kau tak sihat plak and seterusnya badan kau pon akan tak sihat. Hahaha. Kalau tak percaya cubalah try k. Let’s keep fit, and have a healthy body. Come on, take a shot. ;P

Saturday, August 29, 2015

4 months..

14 APRIL 2015 - Im starting my new job as an Electrical Engineer. That is what Im really want before. But now, #sigh. Semuanya tak semudah dan seindah yang disangka. This time, my job quiet challenging and tough for me. Its not easy actually nak adapt new environment, nak  kena faham flow on handling project and tender as well, sangat sangat merumitkan for me. Yes, Im bit slow actually. Huhu. Dan aku boleh jadi makin slow when Im being pushed, I can be lost focus, can be careless sometimes. Huhuhu. Penyakit macam ni tak elok sebenarnya, but Im really need some more time to adapt and learn everything.

But the most challenging when I need to deal and communicate with people (it comes more tough when I need to deal with man & chinese especially, ) Sometimes rase menyesal aku tak amik bahasa cina dulu masa belajar, gatai nak amik bahasa jepun sebab nak tengok cerita jepun konon. Hamik kau sekarang nak menyesal pon tak guna. Hurm. Part nak deal ngan orang pon kadang kadang rase nak sakit jiwa gak, lagi-lagi dengan lelaki, kalau tak keras kan hati memang dah boleh meleleh jew kadang bila nak handle ngan diorang ni. Lama-lama cemni, hati pon boleh kering, heartless.

Sometimes tak tau nak act macam mana with this new job, nak happy sangat pon rase macam feel tak sampai pon ada. Kawan pon tak ramai, plus environment pon stress jew manjang. Memang takde life langsung. Dulu masa belajar selalu ingat kerja ni best, no problem at all, duit masyuk. Dah keje baru rasa, title 'engineer' tu tak semegah yang disangka, gaji pon dalam range boleh laa nak hidup, nak bermewah memang mimpi laa. Pergi offshore sana la kalau nak hidup senang, tapi hidup lagi lifeless laaa kalau sanggup.

So far, im still searching my interest in life, with what im doing now, I dont think Im so interested with it. It just like, u have a degree of engineering and u used to apply it to have 'A JOB' and not being a jobless. See, your degree actually is only a degree, but you are not enjoying it right. You just enjoying the degree life jew kan? Betul tak? Hahaha. There must be a people feeling as well right. I know laa. Im experienced it.

For now, eventhough im not really enjoy with this job, but im really try to do my best. Even banyak kena marah, buat silap careless bagai, I try to improved myself. I just hope everything going well in future, with Allah blessed inshaAllah. Look forward of it and my future business with my makciks soon. InshaAllah, me and friends, the makciks will release our collection soon. Very very soon. May Allah blessed our journey and our relationship. Amiin.

Makciks.Officiall will be in another post soon, InshaAllah.

Friday, July 3, 2015

16 Ramadhan

At some point you will realize that you have done too much for someone, that the only next possible step to do is to stop. Leave them alone. Walk away. It's not like you're giving up, and shouldn't try but, it's just that you have to draw the line of determination from desperation. What is truly yours would eventually be yours, and what is not, no matter how hard you try, will never be.

Saturday, March 7, 2015

Sabtu-Day

Selalunya kalau hari sabtu dah bergembira sebab its weekend and cuti. But now, I need to work on every Sabtu. Every sabtu okay, takde skip skip kira minggu ketiga keempat bagai tu cuti ke dok. So far Im okay with it, yelaa at least terisi jugak masa lapang. Tambah lagi aku jenis orang yang cepat bosan kalau takde aktiviti pape nak buatkan. Aku akan jadi stress duduk rumah sengsorang. Hahaha. Melampaukan nak stress sebab bosan. Apakebenda entah.



Cukuplah ahad jew rehat kan, tido ke hape. Usually, hari Ahad aku pon busy gak, ditambah plak adik-adik aku ramai dekat2 sini, and as a 'kak long' aku pergilah visit adik-adik sebab kesiankan diorang, terubat gak homesick aku. Hahaha. Patotnya adik-adik aku yang homesick kan, ini kakak depa yang lebih. Dema pon homescick gak sebenarnya tu, itu yang asyik call tanya 'kak long datang tak this week?' Hahaha. Takkan lah aku nak kata tak kan, kalau dekat tu aku datanglah jugak tapi yang jauh tu sorry la yer dik, sekali sekala boleh lah akak visit. Bukan tak sayang kau tau. Takyah touching k. Mama nak datang selalu susah gak, jauhkan. So I'll take the responsible to comfort them.



Today, aku nak pergi tengok bola kat stadium hokay!! First time ni, rase excited uolls. Hahaha. Bukan minat sangat bola pon, saje jew menggedik nak experienced tengok bola kat stadium, nak tau gak cemane feeling dia. Ecehhh. So weekends, kita enjoice!!!

Tuesday, February 24, 2015

Bucket List 2015!



Bucket List 2015


  1. Kereta (Checked. Hehe..) 
  2. Braces
  3. Iphone 6
  4. Holiday


Semenjak dah bekerja ni banyaklah kempunannya kan. Yelah sebelum ni mana ada duit nak berangan nak itu ini. Tapi dah pegang duit sendiri ni pon belum tentu gak dapat menyimpan. Cuma tak salahkan kalau kita list kan apa keinginan yang kita nak. At least kita ada usaha nak dapatkan sesuatu sendiri. Tak kiralah apa cara sekalipun kau nak dapatkan wishlist kau tu.







Contohnya, macam aku buat, aku jenis tak berapa suka shopping baju ke apa tapi aku nak something berharga untuk dir sendiri, so aku akan start berjimat cermat setiap bulan. Spend for it, tapi kumpul sikit-sikit. Bukan spend sekaligus bedebuk, matilanak. Hahaha. Cara berjimat ni sangat menguntungkan macam aku berjimat dari segi pemakanan, hari-hari aku bawak bekal pergi kerja. And sekaligus bukan sahaja boleh berjimat malah pemakanan lebih sihat dah selamat. Dan dalam masa yang sama aku kadang prepare makanan untuk diet. Kehs. Diet konon kan. Taklaa diet mana pon cuma makanan tu kurang sikit berlemak dan yang penting ada jugak laa hasil dia walaupon sikit. (*officemate iolls kata iolls dah kurus sikit uolls) Hahaha. Berbunga mekar hati mak nok.







Tak kisah laa macam mana atau apa pon wishlist kau yang penting usaha. Bukan kau nak mintak orang pon kan. Wishlist ni macam untuk kepuasan diri kau sendiri, yelaa kau kerja teruk-teruk penat stressnya mesti kau kena spend something for your ownself kan. So goodluck untuk diri sendiri. Hoyeahhh!! Hahaha. Kasi semangant siket.

Monday, February 23, 2015

Happy Chinese New Year!

Happy Chinese New Year to all chineese friends.


Today, first time experienced kutip angpaw ramai-ramai pusing satu office, banyak gilerrrr okay angpaw. Kalau raya Aidilfitri pon belom tentu dapat banyak cenggini. Quite interesting, sebab mana penah sebelum ni nak kutip angpaw dekat orang cina.




But at least dapat laa mengubati kekecewaan tak dapat bonus tahun, dapat angpaw pon jadilah. Dapat gak cover duit belanja yang dah kering lepas balik kampong ni kan sementara tunggu gaji masuk hujung bulan. Hehehe.




Ini yang untungnya keje company cina, walaupon dalam setengah benda tu nampak macam berat sebelah tapi kalau kita baik dengan mereka kita akan dilayan baik jugak. Yang penting don't lost your respect towards them. Kita cari rezeki ikut jew laa flow. Mungkin rezeki kita akan datang ada disebalik rezeki yang kita ada sekarang. Kan, Who knows.









Friday, February 20, 2015

Bersawang!!!

Assalamualaikum,

Such a long time aku tak bukak laman sesawang aku yang ni, bersawang dah blog ni, ngan otak cik puan dia sekali bersawang. Hahaha. Okay #hambar.

Btw, during this longgggg time, I am too busy with my final year studied before, and then a month right after that I have received an offer for a job, Alhamdulillah. So, not so much time that I can spend for rant here. Bukan busy sangat pon, but ianya lebih kepada ada spend quality time when Im free or on leave. No social media at all. Thats me for now.

Yeah bukan kat sini jew aku dah jarang update, my other social network pon sama jugak jarang update. Bukan nak mengelak dari semua orang ke apa, just want to slow down my addiction jew. Evenmore, I am such a hambar person kalau dalam social media ni. HAHAHA. I dont know how to rant out laa kalau dalam whatsapp ke or such thing. Aku lebih suka sembang lepak-lepak, nampak reaction muka orang yang kita sembang tu. So takde laa nanti fikir yang bukan-bukan yer dok. Keh.

Currently, Im working dekat Bukit Rahman Putra, Sg. Buloh, Selangor. Dan bermakna, aku dok sorang dalam erti kata berdikari konon, alone (not so alone laa, with new friends and housemates). Actually, at first agak susah untuk aku nak biasakan diri hidup sengsorang ni, sebab aku ni jenis tak suka sunyi andd tak penah pon aku duduk sesunyi sekarang ni. Yelah, dah terbiasa ada family besar and ramai kan, riuh rendah and before this pon aku duduk hostel yang memang sentiasa hiruk pikuk jugak, so tak laa rasa sunyi sangat macam sekarang ni.

But now, aku dah makin boleh adapt dengan sekeliling aku dah. Tapi kengkadang bila aku terfeeling lebih waktu duduk sengsorang boleh leleh gak. Hahaha. #cengeng So far, alhamdulillah, bila difikir ditambah ditolak bahagi darab semua, I have no choice, this my way for unknown future kan. Terpaksa berjauhan dengan family tu adatlah, bila habis belajar and merantau untuk mencari rezeki.

And Im still looking for new job yang lebih sebati dan selesa dari segi kewangan. Kerja sekarang so far okay, orang kata cukuplah laa nak lepas diri sendiri setiap bulan dengan hutang yang nak bayar sana sini. Bab hutang tu memang takleh nak lari, kadang kita buat semua tu bukan atas kehendak tapi atas keperluan kan. Yang penting kena pandai manage, dan jangan membazir, ikot kemampuan masing-masing.

So, since now aku dah kerja, aku kena plan everything, start from dapat gaji and plan for future, macam target hidup kau kan. Sebelum ni pon aku ada target, and alhamdulillah I have already achieved it. Plan well to live well. Choice is in your hands and you just choose it wisely.