Followers

Monday, February 13, 2012

Memasak?

Start cuti semester hari tuh mak aku dah pesan awal-awal suh aku belajar masak. #pesanan utk setiap kali cuti sem. Tapi kali nii mama siap belikan buku resipi tuh yang tak tahan. Hadeihhh, membazir jew beli buku bagai tu google search pon dah boleh dapat macam2 kan. Tapi tak apelah dah beli nak wat camne.

And till now pon, #dah nak abih cuti nii, aku still tak try lagi resipi2 yang ade dalam uhh, hewhew. Bukan ape nak masak pon ade sape jew kat umah, tukang rase takde= my mom. Mama plak, aku cuti dye belajar. Adik2 ngan nenek plak jenis yang tak bape makan makanan yang pelik2 cket. Senang citer memang aku sorang jew yang KUAT makan.

Oke back to memasak. Sebenarnye aku tak reti masak tapi aku boleh masak. Ehhh camne tuh? Maksudnyer, ntahh aku pon tak paham. Kihkih. I love baking than cooking, sebab itulah aku tak reti masak tapi boleh masak.


Baking nii best tau tak, sebab bile kek or biskut tu dah siap masak baunyer halamakaii harummmm gilerrr sampai senget2 hidung aku cium bau. Tapi tak banyak sangat laa yang aku dah penah try setakat kek2 & biskut feveret family tu adelah. Hehe.

Masak tu boleh sebenarnye but aku nii kureng practice dan jenis yang lebih suke memasak sorang2 tanpa ade orang lain kaco or kecah2 sebab aku selalu tibai jew resipi. Yang tibai tu laa yang selalu menjadi tau tak, kalo ikut ratio sangat selalunye kureng.

Bukan ape, kalo ade second chef nii susah laa, sebab suke sangat komen itu ini kan. Lagi-lagi kalo orang tu tanye 'eh betol ke camtuh?' sudah! kan dah buat aku konpius. Tu yang kadang-kadang kalau dah ramai sangat kat dapur aku tengok jew, tak pon tolong-tolong laa gak potong apee2 kan.

Best things yang aku suke pasal masak nii, walaupon sebenarnye tak minat aku suke nak cube new resipi, yang nenek ngan mama aku tak pernah masak. Dan aku lebih excited kalo percubaan pertama aku untuk setiap masakan tu menjadi, dipuji-puji & digemari. #ahakss gedik jew kan.

Bukan nak bangga kalo masakan tu sedap tapi yelah kan sape tak happy bile ape yang kita masak orang lain hargai dan suke nak makan. Bertambah-tambah laa semangat nak cube resipi lain kan. Tapi tulah kalo takde orang nak makan kt umah nii aku pon malas laa nak cube memasak.

Yang sememangnya, aku memang malas masak pon dan aku jarang masak. Huahhhahaha..shhhh. Jangan kecoh k, kang ade yang tak jadik minang nanti. Hewhew. Alahhh, malas sebab takde sebab, aku rajin jew kalo bersebab. #cehhh niat dah tak betol.

p/:: Kepada lelaki2, perempuan tak reti masak is not a crime ok. tak pandai boleh belajar kan janji kena minat.

No comments:

Post a Comment