Followers

Tuesday, February 1, 2011

prihatin dengan nasib pelajar Malaysia di Mesir

     Sangat menyayat hati bile bace kisah dan berite pasal student2  Malaysia yg da jdik evacuation kt Mesir skunk ni, dengan keadaan yg sangat huru hara kt Mesir tuh, macam mne lah keadaan mereka agaknye.


    Semua ni bermula bile gelombang kebangkitan meggulingkan Presiden Hosni Mubarak pada 25 Jan lepas dan keadaan semakin tegang smpi ke saat ini.



mereka2 yang terkandas di Airport Mesir

     Setakat ape yang aku bace bwat mse nii, pelajar2 kite mmg sgt rme yang terkandas kt Mesir, bukan tu jew nak keluar rumah pon tak boley, sbb rme perompak2 dan pengganas yang ade dkt luar sne tuh. Bekalan makanan pon terhad, line coverage nak communicte each other pon tersekat2, electrical supply pon terhad, dgn harge brg2 pon naek ngn mendadak, inikan lagi laa tiket penerbangan nak balik Malaysia. Then, ade jugak berite pasal, diz one Malaysian gurl student disana yang telah dirogol dan dirompak. Nauzubillah.


    Memang tak dapat nak bayangkanlah nasib mereka yang kat sne, as a student, aku mmg sgt prihatin pasal hal hal macam ni. Untunglah nasib stdnt2 yang kt tanah air dan bersyukur perkara sebegini tak menimpa kat kite. Tapi sangat kecian bile bende ni bukan jew melibatkan keselamatan mereka terancam, tapi jugak peljaran mereka turut terjejas. 


    Paling menyayat hati skrang nii, kerajaan Malaysia macam tak amik ape2 tindakan sje pasal org2 Malaysia disana yang kebanyakan nyer adalah student. Dimana mereka2 yang bertanggung jawab mempertahankan dan membela nasib negara??? oHH,, sguh ku tak paham sekarang ini.


p/s: kepada semua muslimin dan muslimat yang prihatin, marilah kite bersama sama berdoa, agar keadaan rakyat2 Malaysia terutama student kite disana berada dalam keadaan selamat dan selamat juge smpi ke tanah air kite. Amin.

No comments:

Post a Comment