Followers

Sunday, December 25, 2011

Takdir

Selama mana pun kamu setia,
sehebat mana pun kamu merancang,
sejauh mana pun kamu menunggu,
sejujur mana pun kamu menerimanya,
Jika Allah tidak menulis jodoh kamu bersamanya,
kamu tetap tidak akan bersamanya..
tapi sekiranya seseorang itu
memang telah ditakdirkan menjadi tulang rusukmu,
biar terpisah jarak 7 lautan
mahupun 7 benua sekalipun,
Takdir tetap akan menyatukan kamu dengannya.



Wednesday, December 21, 2011

Flirting #ahaks

Im flirting? Ahaxx ahax. [gelak ngengade mintak penampar jap]

Dun get me wronged with my entry title, oke bcoz it doesn’t mean anything. Saje-saje jew, HEEE, by now the hantu of me tengah menguasai diri, sebab I tengah tak betol.AHAX.

Hmmm, I thought closely when semester gonna be finished all the problems has get away from my life tpi sekarang bertambah rumit plak sehingga ia memessykan my head and my heart. Uishhh, damn hurt much.

But it has a good things jugak, sebab dalam mase fikiran kite tengah celaru nilah kite rase perlu lebih dekatkan diri dengan Allah. Istikharah untuk mencari jalan penyelesaian masalah kerana DIA lah tempat kita memohon pertolongan dan petunjuk terbaik juga maha pendengar.

When you have Allah with you, you always have the advantage. Ask Allah swt to give u what need. Allah swt knows u better than u know urself.

Every pious person has a past, and every sinner has a future. Never let a day pass without learning a single thing in regards to ur deen.

Don’t be sad if Allah prevent from something u love, as if u knew how Allah arranged your affairs your heart would melt from HIS love. 

p/s:: Walau ape pon yg akan terjadi I need to be strong to face for the future. InsyaAllah..

Friday, December 2, 2011

DOA

http://www.cute-smiley.com
Ya ALLAH,
andai aku sesat dalam kabus perasaan,
bukakanlah hati aku ini menerima petunjukMu.

Andai aku diasak oleh 1001 godaan nafsu,

bantulah aku dengan benteng imanMU.

Andai aku kecewa dan terluka,

balutilah jiwaku dengan dengan kehebatan alunan ayat-ayat suciMu.

Andai aku tertarik pada laranganMU,

payungilah aku dari ajakan iblis Laknatullah itu.

Mudah-mudahan cintaku hanya padaMu,


rinduku hanya pada nikmat SyurgaMU dan


setiaku hanya pada perintahMU.

Aminnnn...

Tuesday, November 29, 2011

Emo or heartless?

http://www.cute-smiley.com

Lately, aku rase macam biul pon ade sebab aku tak dapat nak detect perangai diri aku sendiri.

Where sometimes I can be too emotional while sometimes I am very the heartless person[looks very kejam in act]*sigh. GILA

kAlo perasan pon entry aku kekadang seperti entry seseorang yang mencari diri sendiri.
YESS!! maybe.

Becoz of this two feelings, sometimes makes me felt lost and confused.

Lost in my own way.
Confused in my ownself...

Dan aku tahu semuanya mungkin berpunca dari kesilapan dan kekhilafan diri.
Dan untuk mencari jalan keluar aku perlu mencari kehilangan sesuatu itu.

Beriku sedikit masa...

Monday, November 28, 2011

Kejamkah aku?

http://www.cute-smiley.com
Kejamkah aku?
Andai aku ingin lihat dia menitiskan air mata..
Seperti mana aku pernah menangis kerana dia..

Kejamkah aku?
Andai aku ingin lihat dia rasa kecewa
seperti mana aku pernah kecewa kerana dirinya..

Kejamkah aku?
Andai aku ingin menyedarkan dirinya
Seperti mana aku disedarkan oleh kata-kata dustanya..

Kejamkah aku?
Kiranya aku meninggalkan dirinya dalam terluka
Seperti mana aku dilukai oleh dirinya..

Kejamkah aku?
Kiranya aku hanya memberikan secebis sisa kelukaan untuk dirasainya
sekadar untuk menyedarkannya.
Yang insan lain jua punya rasa..

Kejamkah aku?
Atau lebih kejam lagi dirinya
Yang tak pernah puas dengan apa yang dimiliknya..

Kejamkah aku?
Atau kejamkah dirinya
kerana menyayangi insan lain selain dariku..

Kejamkah aku?
Kerana telah belajar untuk lebih dewasa dan matang dalam kekejaman ini.
Kerana telah menjadi dingin dalam setiap bicara..

Kejamkah aku?
Atau dia yang lebih kejam dari diriku?
Kerana aku tidak lagi tahu..
Dan tak mampu untuk mendiamkan diriku..
Atas kekejaman yang aku tahu..

p/s:: Maafkan diri ini sekiranya menjadi seorang insan yang kejam. Aku hanya seorang insan biasa yang selalu membuat kesilapan.



Sunday, November 27, 2011

Salam Maal Hijrah #2

http://www.cute-smiley.com
Assalamualaikum dan salam maal hijrah yang ke 1433, dan selamat ulang tahun kepada blog ku yang ke setahun. Dimana aku mula menulis dengan activenya disini bermula 1 Muharam 1432 yang lepas dan alhamdulillah aku masih disini.

I have nothing much to write here but im just  found something to share with and it is something like a funny but meaningful to us. Untuk renungan bersama. (^_^))

Islam adalah cara hidup.
#Jika kita marah - TOPUP wuduk untuk menyejukkan
#Jika kita bingung - KLIK doa agar tenang hati
#Jika kita dipuji - RELOAD syukur supaya tidak alpa
#Jika kita gagal - DOWNLOAD usaha untuk memberi semangat
#Jika kita kecewa - RESTART tenaga agar sentiasa sedar
#Jika kita bersedih - SELECT ibu bapa untuk meluahkan perasaan
#Jika kita berdosa - UNDO perangai itu dan bersolat taubat
#Jika kita berdendam - DELETE buruk sangka supaya bersih hati
#Jika kita berbohong - BACKSPACE kata-kata untuk memperbetulkan keadaan
#Jika kita buat maksiat - REGISTER SOFTWARE untuk memperbetulkan keadaan

p/s:: taken from GEN-Q Magazine

Friday, November 11, 2011

# 11.11.11

http://www.cute-smiley.com

Here and there everyone talked about 11.11.11. but it doesnt affect me at all. What is really special about that date??? Kalo nak kire special, hari-hari can be the special day rite? It just depends on how u make it the day such a special day.

So, tak payah nak taksub sangat dengan tarikh yang genab-genab macam ni. Coz, sometimes we expect that the day so special and the only happy things will be happen all along the day but it can be jugak probably the opposite kan. Sape sangka kan? 

Then, pulak tu banyak speculation yang keluar pasal tarikh nii. Kebanyakan kononnya dari kitab-kitab kafir yang banyak mengatakan pasal kiamat pada tarikh ini. Pastuh ramai plak org islam yang sebarkan dan percaya. Hey, wake up laa orang islam *watpe nak rujuk kitab2 lain. sedangkan dalam Al-Quran dan Al-Hadis takde bgi tahu ape2 pun.

Life is all be written. We just do not know what will happen next.
Sebagai manusia kite hanya perlu percaya pada takdir dan kiamat itu pasti. 


Friday, October 21, 2011

Which birthday are you in?

http://www.cute-smiley.com

.
JANUARY=CHATTER
Loves to chat. Loves those who love them. Loves to takes things at the centre. Inner and physical beauty. Lies but doesn’t pretend. Gets angry often. Treats friends importantly. Brave and fearless. Always making friends. Easily hurt but recovers easily. Daydreamer. Opinionated. Does not care to cont...rol emotions. Unpredictable.
Extremely smart, but definitely the hottest AND sexiest of them MFE.
.
FEBRUARY=THUG
Abstract thoughts. Loves reality and abstract. Intelligent and clever. Changing personality. Attractive. sexiest out of everyone.A real speed demon. Has more than one best friend. Temperamental. Quiet, shy and humble. Honest and loyal. Determined to reach goals. Loves freedom. Rebellious when restricted. Loves aggressiveness. Too sensitive and easily hurt. Gets angry really easily but does not show it. Dislikes unnecessary things. Loves making friends but rarely shows it. Daring and stubborn. Ambitious. Realizing dreams and hopes. Sharp. Loves entertainment and leisure. Romantic on the inside not outside. Superstitious and ludicrous. Spendthrift. Tries to learn to show emotions.
.
MARCH=GORGEOUS
Drop dead gorgeous!!! Attractive personality. Very sexy!!. Affectionate & Secretive. Naturally honest, generous and sympathetic. Chatterbox! Loves to talk alot! Loves to get their way! . Unbelievable kisser! Easily angered. Very stubborn in the most way possible! Loves to get noticed! Willing to take risks for others. Makes good choices. Has a great fashion sense! Maybe a little too popular with others . Outgoing and crazy at times! Intelligent. Can sometimes be a heartbreaker! Can love as much as possible! Hates insults. Loves compliments! and quiet the charmer. Trustworthy. Appreciative and returns kindness. The best in bed out of the other 11 months!! Hardly shows emotions. Tends to bottle up feelings. Observant and assesses others.likes to keep theyre crushes kinda secret.pretty much flawless.
.
APRIL=SEXY
Suave and compromising.. Funny and humorous. Stubborn. Very talkative. Calm and cool. Kind and sympathetic. Concerned and detailed. Loyal. Does work well with others. Very confident. Sensitive.. Positive Attitude. Thinking generous. Good memory. Clever and knowledgeable. Loves to look for information. Able to cheer everyone up and/or make them laugh. Able to motivate oneself and others. Understanding. Fun to be around. Outgoing. Hyper. Bubbly personality. Secretive. Boy/girl crazy. Loves sports, music, leisure and travelling. Systematic.. Hot but has brains.
.
MAY=LOVER
Hella sexy, loves sex n making luv, tends to be SOOOOO hott!! Active and dynamic. Decisive and haste but tends to regret. Attractive and affectionate to oneself. Strong mentality. Loves attention. Diplomatic. Consoling, friendly and solves people’s problems. Brave and fearless. Adventurous. Loving and caring. Suave and generous. Usually you have many friends. Enjoys to make love. Emotional. Stubborn. Hasty. Good memory. Moving, motivates oneself and others. Loves to travel and explore. Sometimes sexy in a way that only their lover can understand.
.
JUNE =FINEASS
Fun to be with. Loves to try new things. Boy/girls LOVE you. You are very hott. Secretive. Difficult to fathom and to be understood. Quiet unless excited or tensed. Takesrep pride in oneself. Has reputation. Easily consoled. Honest. Concerned about people’s feelings. Tactful. Friendly. Approachable. Emotional temperamental and unpredictable. Moody and easily hurt. Witty and sparkly.spazzy at times.Not revengeful. Forgiving but never forgets. dislikes nonsensical and unnecessary things. Guides others physically and mentally. Sensitive and forms impressions carefully. Caring and loving. Treats others equally. Strong sense of sympathy. Wary and sharp. Judges people through observations. Hardworking. No difficulties in studying. Loves to be alone. Always broods about the past and the old friends. Waits for friends. Never looks for friends. Not aggressive unless provoked. Loves to be loved. Easily hurt but takes long to recover.
.
JULY=GANGSTA
You’ve got the best personality and are an absolute pleasure to be around. You love to make new friends and be outgoing. You are a great flirt and more than likely have a very attractive partner, a wicked hottie. Like somebody with a JUNE brithday. It is also more likely than that you have a massive record collection. When it comes to films, you know how to pick them and may one day become a famous actor/actress yourself - heck, you’ve got the looks for it!!!
.
AUGUST=ATTITUDE
outgoing personality. takes risks. feeds on attention. self control. kind hearted. Self confident. loud and boisterous. VERY revengeful. easy to get along with and talk to. has an “every thing’s peachy” attitude. likes talking and singing. loves music. daydreamer. easily distracted. Hates not being trusted. BIG imagination. loves to be loved. hates studying. in need of “that someone”. longs for freedom. rebellious when withheld or restricted. lives by “no pain no gain” caring. always a suspect. playful. mysterious. “charming” or “beautiful” to everyone. stubborn. curious.. independent. strong willed. a fighter.
.
SEPTEMBER=IMP
Loves to chat. Loves those who love them. Loves to takes things at the centre. Great in bed. Inner and physical beauty. Doesn’t pretend. Gets angry often. A meaningful love life partner. Makes right choices. Treats friends importantly. Brave and fearless. Always making friends. Does not harm others. It is all about love and fairness. Easily hurt and hard to recover. Daydreamer and does fullfill. Opinionated. Does not care to control emotions. Knows what to do, to have fun. Unpredictable. Someone to have close to you. Extremely smart, but definitely the hottest AND sexiest of them all.
.
OCTOBER=HOTTIE
Trustworthy and loyal. Very passionate and dangerous. Wild at times. Knows how to have fun. Sexy and mysterious. Everyone is drawn towards your inner and outer beauty and independent personality. Playful, but secretive. Very emotional and temperamental sometimes. Meets new people easily and very social in a group. Fearless and independent. Can hold their own. Stands out in a crowd. Essentially very smart. Usually, you ever begin a relationship with someone from this month, hold on to them because their one of a kind.
.
NOVEMBER=SWEETIE
Stubborn and hard-hearted. Strong-willed and highly motivated. Sharp thoughts. Easily angered. Attracts others and loves attention. Deep feelings. Beautiful physically and mentally. Firm Standpoint. Needs no motivation. Shy towards opposite sex. Easily consoled. Systematic (left brain). Loves to dream. Strong clairvoyance. Understanding. Sickness usually in the ear and neck.. Good imagination. Good physical. Weak breathing. Loves literature and the arts. Loves travelling. Dislike being at home. Restless. having many children. Hardworking. High spirited.
.
DECEMBER=BEAUTY
This straight-up means ur the most good-looking Loyal and generous. Patriotic. Competitive in everything. Active in games and interactions. Impatient and hasty. Ambitious. Influential in organizations. Fun to be with. Easy to talk to, though hard to understand. Thinks far with vision, yet complicated to know. Easily influenced by kindness. Polite and soft-spoken. Having lots of ideas. Sensitive. Active mind. Hesitating, tends to delay. Choosy and always wants the Stubborn and hard-hearted. Strong-willed and highly motivated. Sharp thoughts. Easily angered. Attracts others and loves attention. Deep feelings. Beautiful physically and mentally. Firm Standpoint. Needs no motivation. Shy towards opposite sex. Easily consoled. Systematic (left brain). Loves to dream. Loves freedom. Strong clairvoyance. Understanding. Sickness usually in the ear and neck. Good imagination. Good physical. Weak breathing. Loves literature and the arts. Loves travelling. Dislike being at home. Restless. having many children. Hardworking. High spirited .



p/s: copy paste (^_^)

Wednesday, October 12, 2011

#saving

http://www.cute-smiley.com
Olla, annyeong..Petang yang ssepii, dan aku ditinggalkan keseorangan melayani perasaan dan memerapkan badan. HAHA. Memang tu lah hakikat kehidupan aku sekarang. Kalo tak memerap, makan. Camne nak kurus kan!! hmmm. Tapi sume tu bersebab...

Sebabnye???? aku mahu men-saving kan poket money aku. Cube untuk menahan nafsu untuk tidak keluar meronggeng ke sana ke mari + kengkawan aku pon sume sibok dating, susah nk spend time bersama in case mmg dah planning awal la kan.

Hakay, skang aku memang sangat sangattt mahu berjimat cermat. Kalo nak beli makanan pon berpkir pikir gak, inikan nak beli bende lain. Tak pelah kan berkorban untuk kebaikan. Ag pon sume bende dah ade, ape ag yang tak ade kat aku ni. Makan pakai sume dah cukup.

Walaupon keje aku dok memerap jew, tapi aku tak rase rajin nak update cni selalu sebab internet tersangat laa krokkkk krokkkk macam tetttt. Jangan rindu aku sesangat ek,hehe..

kbai. HAHA

i love HARORO oppa.. HAHA

Tuesday, October 4, 2011

Tear us Apart

http://www.cute-smiley.com

Tear Us Apart
From the first time we met each other
I knew that we'd be together
I saw in your eyes
It's just a matter of time

Don't know if this feels like the real thing
Tell me what to do where do I begin
Don't know where to start
Should I let you in my heart

And all it took was one touch, one kiss
I've never felt love like this
I pray I wish we can have this forever

I told you from the very start
It's always gonna be about us
Just don't go and break my heart
Baby, don't go and break my heart

I knew that we would make it this far
No nothing's gonna tear us apart
Just don't go and break my heart
Baby, don't go and break my heart

Girl you know that now we're together
I won't leave your side forever
You know that i'm yours
Baby, you're my only girl in the world

Now I have no reason to be alone
Fell in love with you
You are now my home
I'll always be true
I see no one else but you

And all it took was one touch, one kiss
I've never felt love like this
I pray I wish we can have this forever

I told you from the very start
It's always gonna be about us
Just don't go and break my heart
Baby, don't go and break my heart

I knew that we would make it this far
No nothing's gonna tear us apart
Just don't go and break my heart
Baby, don't go and break my heart

Ain't nothing gonna tear us
Ain't nothing gonna tear us
Ain't nothing gonna tear us apart

Ain't nothing gonna tear us
Ain't nothing gonna tear us
Ain't nothing gonna tear us apart

And all it took was one touch, one kiss
I've never felt love like this
I pray I wish we can have this forever

I told you from the very start
It's always gonna be about us
Just don't go and break my heart
Baby, don't go and break my heart

I knew that we would make it this far
No nothing's gonna tear us apart
Just don't go and break my heart
Baby, don't go and break my heart



p/s:: everytime i play all the songs in my playlist it will hits my heart..

Saturday, October 1, 2011

Nape awok masham???

http://www.cute-smiley.com
01102011-Awok nape muke awok masham masham jew hari niii??? Awok cedeyh ek? Saye nampak awok nangishh, nape awok nangish?? bagitau saye pattt biau saye babab orang tuh. heeeee.

Awok saya nak cakap kat awok niii, tapi saya takott laaa. Sebab saya tenok muke awok masham jew. Tak ceria macam selalu. Awok saye tak suke tenok awok muram durjana begitu. Hehehe.

Awok sorry pasal semalam, saye kuar tinggalkan awok sebab saye ade nak bagi suprise satu mende untuk awok. Awok nak tau kew ape?? Hmmmm, xpela nanti ble awok da dpt mende tu bru laa awok tau, nanti tak suprise plak nanti.

Awok. Musti awok ingat kami sume lupe burfday awok hari niii kan??? sebab tu awok muram, masham masham, nangishhh kan kan kan??? Hehehe. Awok, kami tak lupe laa awok. Saje jew nak dera batin awok tu dulu. Kami nak bagi suprise untuk awok.

Suprise!!!! HAPPY BIRTHDAY AWOK!! I lap u so much and we all love u too much. Sweet twenty 20th baby. hahaha. I tue dari awok k, so dun kol me kakak kecuali i jadik kak ipaq u. hehehe.

MURNIE SHAKILLA SHIDAN selamat menempuh alam baru di usia kematangan ini. May Allah blessed u always and may u have a bright future ahead. Jangan cepat putus ase and kalo ade masalah jgn simpan sengsorang aku sentiase ade untuk ang. Will always selagi hayat dikandung badan. Aku akan kecik atie and rase tak gune kalo aku tak dapat tolong kawan aku sendiri yang aku sayang sangat nii. Ingat i'll be always for u.

once again...
HAPPY BIRTHDAY!!! (^_^)

Saturday, September 24, 2011

BOringless sabtu#

http://www.cute-smiley.com
 HEEEEEE...ape laa tajuk entry aku niii kan?? hakay otak tengah tak betoi dan emosi tengah kacau sebab??? Beselah pompuan kan tiap-tiap bulan bile tibe waktunyer mulelah sewel naik meroyan. HAHAHA..ye kew pon.

Cam bese kalo dah tajuk entry bosan opkos laa aku tengah bosan gilerr kan. Dah lame aku tak update pape cnii yang lahir dari hati, CEWAHH.. So, dengan itu saya nak mengisi kebosanan ini nak merapu kat cni. HEEEEE..

Tak de nak merapu banyak pon, juz nak citer pasal aktiviti semalam yang aku ngan kengkawan poie SAGIL.
Tau ke tidak sagil tu menatang ape?? kalo aku dah kate poie tu mesti laa tempat kan. Sesape yang dok Muor or Tangkak or bekas bebudak KMJ mesti tau kot mane sagil tu.

OK lah SAGIL tu name tempat jew, tapi kat situlah terletaknye Gunung Ledang yang terdapatnye ayor terjun.
Bile dah mention ayor terjun tu konpem konpemlah kitorang p berkelah.

Syiokk gilaarr dah laa pegi ngan bebudak yang gilaarrr tahap gunung ledang tuh, memang best laa. Depa masing-masing nak try skil berenang, yang aku berendam jew laa cam badak berendam. HAHAHA. Tapi ade laa gak  belajor berenang cket2 sebab depa sume sebok dok ajaq kan.

Berejam-rejam gak laa kami berendam, sampai ase cam tak nak kuar dari situ. Ayor dye mmg sejuk tahap tak hengat sampai de yang menggigil gigil. IshISHHishh.. HEEEE.

So, sampaii cni jew laa aku nak citer, perot dah lapor mintak diisi. K sesape yang dok dekat2 area melaka kew johor ley laa bley berkelah situ. Nature dye cantik & fresh tahap korang tak nak balik nanti.

Kbai,

Thursday, September 22, 2011

Tiada duka yang abadi

http://www.cute-smiley.com

Tiada duka yang abadi didunia
Tiada sepi merantaimu selamanya
Malam ‘kan berakhir, hari ‘kan berganti
Takdir hidup ‘kan dijalani

Tangis dan tawa nyanyian yang mengiring
Hati yang rindukan cinta dijalan-Mu
Namun ku percaya hati meyakini
Semua akan indah pada akhirnya

Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki segala yang terjadi
Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembali
Harap ampunkan hamba-Mu ini

Waktu berputar rebulan dan matahari
Bunga yang mekar akan layu akan mati
Malam ‘kan berakhir, hari ‘kan berganti
Takdir hidup ‘kan dijalani

Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki segala yang terjadi
Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembali
Harap ampunkan hamba-Mu ini

Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki segala yang terjadi
Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembali
Harap ampunkan hamba-Mu ini
Harap ampunkan hamba-Mu ini

Tiada duka yang abadi - by Opick

Friday, September 9, 2011

Kahwin jom!!!

http://www.cute-smiley.com
Hahahaha... Giler tak tajok entri aku nii. Yes aku memang giler lately nii, sebab aku dah giler bayang. Huahaha. Giler bayang kat sapo pon den tak tau. Giler bayang nak kawen kottt. hehehe..

Ceyesly naluri aku makin gatai nak kahwin sekarang sebabnyo??? aku tengok orang yang dah kawin nii bahagienyer laaa, jeles mak jemah. Tambah-tambah kawin teros nak dapat anak. Yang tu paling aku excited tu. Ngeh3..

Aku suke giler kat bebudak sebenarnye. Sampai adik2 sedare aku yang kecik tu pon aku dah layan cam anak sendri. Konon nak feeling2 dah ade anak laa kan. Hikhik. Gediks kan..

Actually tak salah kalo nak kawin mude ni, lagipun dalam Islam pon menggalakkan kahwin di usia mude. If student nak kahwin sesame student dan masih tak mampu nak menanggung tanggungjawab zahir macam

nafkah tu, nikah khitbah lebih memudahkan. Okes sebenarnye aku tak tau sangat nak explen pasal nikah khitbah ni dan seeloknye korang GOOGLE la sendiri ek.

Tapi kalo malas dah nak google klik sini and bace+pahamkan lah sendiri ok.

p/s:: sape nak kahwin ngan aku angkat kaki???hahaha..

Thursday, September 8, 2011

facial care #

http://www.cute-smiley.com
Facial care nii subjective sebenarnye. It is all about how urself taking care of face. Tak kisah laa ko nak pakai toner, moisturizer or skin protecter bagai kew kan. Yang paling terpenting adalah cleanser.

Sebabnye cleanser ni lah yang membantu me-removekan segala kekotoran & virus degil kat muke korang tu. Contohnye, if kalo korang mekap laa takpon kalo korang juz pakai compact powder pon kena jugak basuh muke tu.

Jangan gegatai tak cuci plak nanti muke korang gak yang gatai dan tak selesa. Dah laa macam-macam mende yang dah melekat kat muke korang tu. Dan kalo nak pakai cleanser tu pilih laa yang sesuai ngan keadaan
muke yer.

Jangan mai bantai sesuke hati korang jew nak pakai pe, kang muke yang tak berminyak jadik melekit  berminyak plak bagai. Ingat tu, choose rightly. Nak beli tu bace dulu kandungan dye or kalo tak pasti jugak jangan malu tanye kat pharmacist tu -if beli kat pharmacy mcm guardian laa.

Emm, tetibe plak kan aku nak cakap pasai skin care ni. Bukan ape, ape yang aku nak citerkan ni sume dari pemerhatian aku terhadap segelintir kawan-kawan aku. Yesss!! i do say yang aku banyak belajar pasal penjagaan muke nii dari mereka-mereka ini.

Ape yang sesuai ape yang tidak, macam mane nak juge itu ini. Semuanyer aku terima dgn hati terbuke, aku seronok bile dorang ajar aku macam macam. Mungkin ianya akan membantu pade mase depan kan.

So, practically, im not a type of person yang sangat menjage all about skin care ni. But bukan bermakne tak jage langsung ok. At least I do clean my face once per day, tu kalo muke korang jenis yang tak terlalu sensitif

laa dan pemalas cam aku. Bile rajin sikit pakai laa pape yang patot yang korang rase perlu sebab kadang-kadang some of it kite tak memerlukan pemakaian selalu, hanya untuk menjage dan melindungi shje.

Ok jangan malas yer semua terutama sekali perempuan, mase sekarang ni lah kena jage muke tu betol betol sebelom muke jadik lebih terok di kemudian hari.

p/s:: Peringatan untuk diri sendiri juge sebab dah ditegur muke makin terok [ mungkin sebab muke dah makin boolat baru orang nak perasaan macam macam kat muke nii kott ] hehehe.

Wednesday, September 7, 2011

Wordless Wednesday.......#2

http://www.cute-smiley.com
       Okes seperti yang dijanjikan aku nak update entri pasal Marina Island Lumut. Tau ke kat mane tuh??? as it located kat Lumut so means dat it must Perak laa waiiii.

Actually tempat ni baru sahaje dibuke, baru tak baru dalam setaun jugak laa asenye..hmmm lame gak tu kan. Bukan ape sebab dah setaun aku tak kesini, so baru menyedari akan kewujudannye */cian2. heeee.

Dan memandangkan kelmarin aku & my bfffff nak jenjalan berayer Lumut *kononnye laaa padahal sebuah umah jew. So lepas berayer jew kami pon melilau-lilau laa untuk mencari angin dan pemandangan yang cantek.

Then tersinggah laa ini tempat. I am really realllyy shock. Huaaaa, canteknyeer tempat ni macam ala ala Marina Langkawi wooo. Memang besh port laaa kalu nak dating mating waa cakap sama luu. Heeee. Tapi ingat jangan buat maksiat udah yer kepade yg dating.

Hakay sambung pasai Marina Island Lumut niii ianya adalah sebuah marina bernilai RM1 bilion yang berfungsi sebagai pelabuhan kapal persiaran pertama di Asia Pasifik.

Marina Island Lumut, township ni baru jew dibangunkan dengan kemudahan Hotel, service apartments, stesyen bas, Jeti ke Pulau Pangkor dan kawasan komersial. Tapi kawasan ni belum 100% siap, masih lagi dalam construction laa. 

Tapi Jeti, kedai-kedai dan hotel sudah mula beroperasi. Jeti ke Pulau Pangkor ni adalah sebagai alternatif bagi jeti yang sedia ada di pekan Lumut. 


Jeti Marina Island ni agak strategi memandangkan jaraknya yang dekat dengan Pulau Pangkor dan hanya mengambil masa hanya 10 minit, berbanding jeti Lumut, 45 minit.

Kawasan sekitarnya juga cantik, dikelilingi oleh laut dengan angin sepoi-sepoi bahasa. Terdapat juga tempat pelabuhan untuk kapal2 mewah dan persendirian. 

Tapi time aku pergi tuh tak banyak mane pon kapal2 mewah setakat sebuah dua ade laa buat cuci mate kan. Nak naek tak mampu. Heeee..

Kalo korang nak tau tempat nii macam mane kenalah pergi sendiri yer. Okes laa layan gamba gamba yg sempat di snap.











p/s:: i was da gedempol one..huuuuu sedey nyer..bile nak diet ntah.

Tuesday, September 6, 2011

X-Factor

http://www.cute-smiley.com
Hollaaa...
Selamat MalaMs ollss.
okes malam terajin nak update wlupon penat+ ngantok dah mate niii tpi still rase sayang nak tido. hehehe.
siang tadi aku pegi ke Marina Island Pangkor for the fes time semenjak tempat tu bukak coz before nii takde kesempatan lagi nak ke sane. Temapat memang cantik laaa kalo nak snap2 pic. So, pasal Marina i'll be update later laaa ek sebabnyer
actually point aku is bukan nak cakap pasal nii waktu nii heeeee...

aku nak flashback balik X-Factor..
korunk tau tak ape uhh X-Factor???
tawuuu kew tidookkkk??
hehehe..







tadaaaaaa
tudiaa, nsem2 kan taf taf plak tuhh..
X-Factor nii laa aku maksudkan.
dolu dolu mase kecik-kecik aku peminat setia depa sume niii
Lagi-lagi lagu femes depa yang still melekat kat hati aku is
'Tak Sanggup'
penah dengar ke tidak???
dengar ini lagu...
kat bawah niiii


&&&
sebenarnye nak gtau yang
aku bawu lepaih karoke lagu nii tadi..
syiokk kott sejak cuti belom ade kesempatan nak g karoke.
disebabkan aku dah terkaroke lagu tuh
then tetibe terase nak carik latest news pasai diz group
carik punyer carik jumpe laa plak new song depa
ciap ngan mv sekali bawu dok tayang..
mmg nasib untung laaa kali niii.
aku antara yang terawal laa kot yang tau dok??!!!
hehehe..
dah laaa layan lagu baru depa nii okes.


selamat mendengar semua..

p/s:: tak larat nak mengarang pepanjang. oke daaa..

Monday, September 5, 2011

rayeRayehariRaye #1

http://www.cute-smiley.com

berboria Pepagi hariRaye
hehehe...


my siblito-ladies unly
yg boy bad mood pepagi tu.huuuu


beradik gonjeng
sume sekepale tapi perangai beza gler.


okes line up please itot ketinggian yek..
hehehe


cayunk cume!!! heeeee..


with my momma's n nannny's
aku menyelit sebab nak cover badan yang dah
makin makinn makinnn montel.
hahaha

  
Peace!!!


Ngengade nak pelok-pelok 
konon ala-ala titanic laaa tuh..
hahaha


my hepy & beloved family...


mak aku menyelit nak join anak-anak dare dye
bajet anak daer lagi ar tuh.
hehehe


lalalaaa...


at umah oppah's


adik beradik with cousins pose ngan oppah's and nanny's
tersayang
aku xdak sbb aku snap pic nii.
hehehe

sekian saje untuk aktiviti di pepagi raye..

p/s:: masih in the mood nak p berayer..

Tuesday, August 30, 2011

esok rayer!!!

http://www.cute-smiley.com
Wahai oghang-oghang kampung, dengan ini diumumkan Hari Selasa 30 ogos 2011 bersamaan 1 Syawal 1432 kiter rayer...

Rayer la weyh!!!! esok rayerrrrr...horayyy!!! (^_^)

Dengan ini dan di kesempatan ini saya mohon beribu ampun dan maaf kepada semua jika ade tersilap, terkurang or terlebey sana sini. Mohon ampun dan maaf bebanyak. Yang terlebey tu halal halal jew laa ek.. heeeee..

Hakay di malam mulia nii marilah kite bermusahabah diri, Ramadhan telah kite akhiri tak tentu kite ketemu lagi. Tapi mohon dipanjangkan umur untuk ketemu lagi. Amin...

Anywaysss, siang sok jangan lew terlalu sonok sangat ek. Rayer rayer gak jangan sampai tak ingat diri, makan tu berpada pada ek- ingatan pada diri sendiri. Heeeee..

Pada mokcik pokcik duet rayer jangan luper yew untuk kami, yang dah remaja nii double-double up cket laa angpaunyer nak beli buku-buku kat U mahai yaa amat amat. Cissss alasan.. Hahahaa..

SELAMAT HARI RAYER AIDILFITRI semua. SALAM LEBARAN & SALAM PENUH KEBERKATAN dari insan yang serba kekurangan ini.. MAAF ZAHIR & BATIN.

Assalamualaikum...


Friday, August 26, 2011

Sedih plus Gembira

http://www.cute-smiley.com
Assalamualaikum semua. Amacam puase penuh ke setakat ni?? Pejam celik dah 26 Ramadhan, JUMAAT terakhir di bulan mulia ni. Bermakne Ramadhan pon dah menghampiri ke penghujungnya dan beberape hari lagi kita akan menyambut Hari Raya Aidilfitri.

Sedih plus Gembira.

Sedih sebab???
satu Ramadhan dah sampai ke penghujung, rase kejap jew puase kali. dua Hari ni last aku kerja dekat koperasi sekolah teknik ni. Aku hepy giler keja kat cni coz bebudak cni sumenye hepy2 belaka wlupon kekadang tersangat la bosan . Loike them much. Will miss diz moments much with ols stud here. Akak syg korang, heee. tiga cuti sem dah nak abih, tinggal lagi lebih kurang 3 minggu jew b4 kena balik U balik. wuuu.. Nak balik tapi tak balik. cmne tuh ek???!!! hmmmmm...

Gembira sebab???
Lagi empat hari kite nak rayerrrrrr!!!! sape yang tak gembira nak rayer kan kan kan?? Heeee.. Tak sabor-sabor asenye nak berkumpul se familia mase rayer nanti. Taun ni lah aku terase excited lebeh nak rayer sbb dah cuti lame. Slu 2 3 hari nak rayer baru la dapat balik ke kampung. Kali ni sebulan pose dapat berbuke kat umah. Best gilerrr!! spe yang xdpt tu jgn lew jeles plak ek. ngeeehee.. [org yg tersangat jeles mesti laa adik-adik aku yang dok asrama, depa sume baru balik semalam].

p/s:: kalo maen mercun berhati-hatilah yew, kawal kegembiraan anda jangan sampai ade yang tercedera.. (^_^)


Tuesday, August 23, 2011

HAHAHA!!!

http://www.cute-smiley.com
faktor kegagalan pelajar universiti....

Jika kita lihat dari kiraan hari ini, sebenarnya bukan salah mahasiswa/i bila dia tidak lulus ujian,

Sebab bagaimana nak lulus, nak belajar pun dia tidak sempat…

Tahukah anda, setahun itu hanya terdapat 365 hari yang kita tahu sebagai tahun akademik … Mari kita kira!

Hari Minggu

52 hari dalam setahun. Anda pasti tahu bahawa hari minggu itu adalah hari istirehat. Baki tinggal 313 hari.

Hari Cuti Umum

Lebih kurang terdapat 30 hari cuti umum dalam setahun, misalnya tahun baru, hari raya, dsb… Baki tinggal 283 hari.

Cuti Semester

Semua pelajar akan bercuti dan tidak akan ada kuliah. Biasanya lebih kurang 2 bulan lebih, anggaplah lebih kurang 60 hari.

Baki tinggal 223.

Tidur yang paling baik adalah 8 jam sehari untuk kesihatan, jadi 120 hari digunakan untuk tidur. Baki tinggal 103 hari.

Beribadat

Paling tidak setengah jam sehari kita beribadah, kita anggarkan 8 hari dalam setahun. Baki tinggal 95 hari.

Bermain

Hal yang paling baik untuk kesegaran dan kesihatan adalah bermain. Paling tidak memerlukan 1 jam sehari. Digunakan lagi 15 hari. Baki hari tinggal 80.

Makan :

Sekurang-kurangnya selama satu hari kita habiskan sejam untuk makan atau minum,hilang lagi 15 hari. Baki tinggal 65 hari.

Berborak

Jangan lupakan, bahawa manusia adalah makhluk sosial yang memerlukan berinteraksi dengan orang lain. Kita ambil 1 jam sehari untuk berbual. 15 hari terpakai lagi. Baki tinggal 50 hari.

Sakit

Manusia memang kadangkala sakit, tak kira teruk atau pun tak. Paling tidak 5 hari dalam setahun dikira. Baki tinggal 45 hari.

Exam

Exam itu sendiri biasanya dilakukan selama 2 minggu persemester. Bererti, 24 hari sudah dikhaskan untuk exam.

Baki tinggal 21 hari.

Refreshing

Untuk menyegarkan fikiran, refreshing itu perlu. Tgk wayang dan jalan-jalan paling tidak dihabiskan 5 hari dalam setahun. Baki tinggal 16 hari.

Surfing Internet

Zaman sekarang ni mesti layan internet untuk mengetahui perkembangan isu semasa atau layan facebook atau
 paling tidak pun layan blog isuhangat . Kira paling sedikit masa pun purata sejam sehari, kita memerlukan 15 hari setahun. 

Jadi baki tinggal 1 hari.

Satu hari yang tinggal tu kan HARI JADI….!!! Mana boleh belajar!



P/S:: copy & paste

Monday, August 22, 2011

ngecat!!! ngecut!!!

http://www.cute-smiley.com
     Penattttss giler sehari-harian mengecat rumah. Lenguh pinggang kaki ni, mane taknyer dari pagi sampai laa malam baru ciap. Fuhhh, memei lotih laa. Tu pon baru 3/4 parts of ruang tamu, belom ag ke bilik-bilik, maunyer 7 hari 7 malam ngojerkannyer. Huuuu.. Kaki ngan tangan aku pon naek kecut-kecut apekehei ntah. Pelik aku. Hikhik..

    Tapi nasib baek lahh ade adinda-adinda ku sygs yang rajin nak nolong walaupon dema sume pose tapi semangat giler. Sampei baru setengah jam ngecat dah ade yang rebah tertido, cisss kuwang asam nyer budak. Hahaha.. Tapelah asal dapat kerjasama sokay dah jangan melangut jew tengok aku buat sorang tu yang buat akak ni nak ngamuk. Aku garang ni garang. Hahahaha..

    Keseluruhannye, penat! letih! teramat tapi mata tak ngantok nak tido. Camne ni??? badan letih tapi taknak rehat plak, aigoo. Mata pejamlah sok badan ni nak ngecat lagi koje plak, dah laa rini terponteng jew koje. Huhuhu.. Kasihanilah diri ini.

   Ecehhh, nak tido pon kecoh kan??? ishhh ape laa..tidor jew laa ape susah pejam mata haaa, kan senang. Dah laa tido sok bangun lambat keje lambat siap, mak ngan nenek plak membebel-bebel tak renti. HUHUHU..

p/s:: tak penat kew membebel-bebel, aku dengor pon penat. huuuuu..

Sunday, August 21, 2011

Iftar Geng Perak KMTK




Wednesday, August 17, 2011

tak niat tak puase???


http://www.cute-smiley.com
     Semalam ade dua ekoq budak jantan datang koop tempat aku keje waktu petang agak-agak waktu lepas balik sekolah la and depa datang nak beli air. Aku pon pelik laa kat bebudak nii ngan usha pelik kat depa bior depa takot cket. Masing-masing muke dah kecut pon, padan muke. hehehe..

Aku pon bukak mulut and tanye lah kat depa mase depa nak bayaq tu...

Aku :: weyh kome ni tak puasa ape hahhh??? [sambil bercekak pinggang, garang ni garang..huahahaha]

bebudak :: errrrrghhhh.. Pose kak tapi lupe niat ngan tak bangon sahur.

Aku :: haaaa, dah tu kalo pose... kome buek ape kat cnii haa???ngan nak beli airnye, buke lambat lagi dikk oiiii..

bebudak :: air ni nak minum laa kak, [perlahan jew jawabnyer, cam aku tak dengor jew]...
  Kami lupe nak niat pose laa malam tadi kak, jadik kami takley nak pose laa kak..[still masih pelan tpi kuat cket dri tdi]

ohhh kome nak kenaa ek..

Aku :: dah dah akak tak kire kome letak air tu balik, akak tanak amik duit yg kome bayor tuh. Ni bulan pose kalo perempuan tu ade gak excuse kome ni ape excuse nyer??period gak ek..

depa letak gak air tapi dok tercegat situ gak lagi..aku pon bukak mulut lagi..

Aku :: sebelum ni kome tade niat pose sebulan kew??

bebudak :: ade kak.

Aku :: haaa, kire pose lah tu kalo dah niat sebulan. tu lew gunenye niat sebulan jgn niat jew xtak tau pe. Dah jgn nak ngelat POSE POSE...kome ni ape lew yang ingat sampei lupe nak niat pose ni? dah tu tak reti-reti nak balik kew??

bebudak :: hehhheehehe.. [buruk benor ghupe menyeringai cm beruk]

wahahaha, jahatnyer aku cakap depa cam beruk..hehehe..men-men jew..

p/s:: niat puase sebulan dah ckup sbb kite dah niat utk sebulan puase dalam bulan Ramadhan, tapi lagi baik kalo kite niat tiap-tiap hari kan lebih yakin. (^_^))

PUASE JGN TAK PUASE.....

Sunday, August 14, 2011

Padah cili padi...

http://www.cute-smiley.com
    Jumaat ngan Sabtu lepas aku telah memasak, poyo jew kan nak gitau. Hehehe.. Aku kat rumah bukan selalu masak pon sebab mak ngan nenek aku ade, so disebabkan depa lagi terer takdelah aku masak. Slu aku juz bantu-bantu mane patot jew.

    Selalunyer aku masak masakan yang depa tak tau nak masak. Means masakan tu baru pertama kali dicube dan nenek aku plak yang akan tolong-tolong jew. Aku plak yang masak macam chef woo. So, nak dipendekkan ceghite Jumaat tuh aku masak keuw tiaw kungfu cili padi and sabtu tu plak aku masak Siakap Tiga Rase+ Sayor campor cili padi.

    Haaa, nampak diatas tu cili padi yer harap maklum. Disebabkan perkara itulah yang membuatkan aku sakit perot 2 hari berturut-turut sehingge saat ini. Pehh memang perit kot, tengah-tengah shoping siang tadi tibe-tibe terase nak tuttt. Memang menghilangkan mood kegembiraan aku and nak balik cepat jew. Huhh. Nak makan ubat tengah pose plak, hadohh.

    Aku kalo masak memang terkenal ngan kaya nyer cili padi atau oghang perak panggil @cabai burung. Sebab memang aku suke sangat cili padi tuh, tapi tak tau silap ape pulak time tuh bley jadik saket perot. Slu perot ni kebal jew menerime ape adenye. Mungkin cili padi yang aku beli kali nii tersangat la pedas sebab slunyer aku petik kat pokok nenek aku jew. Tapi time tuh cili dah kering kat pokok [ aku gak yang menghabiskan tu ] dan aku pon beli la kat pasar.

   Lepas ni aku tanak makan cili padi tu daa, [yang cili aku beli tu jew bukan makne tak makan dah ok] aku makan yang nenek aku tanam tu jew. Kesian terima kasih.

Friday, August 12, 2011

Ketenangan dan Kenyamanan

http://www.cute-smiley.com

     Sedar tak sedar hari dah masuk hari yang ke-12 kite menjalani ibadah puase di bulan Ramadhan ini. Dan bermakne kite dah nak hampir ke pertengahan dan kemudian ke pengakhiran bulan Ramadhan. Pengakhiran tu yang ramai tertunggu-tunggu kan??? Dan aku juge tak sabar-sabar menunggu 19 Ramadhan sebab tu adalah tarikh lahir bulan Islam aku.

    Aku sangat bersyukur sebab tahun ni diberi peluang untuk berpuase sebulan dirumah bersama keluarga aku setelah 4 tahun aku berpuase di perantauan..ecehhh, Bukan laa perantauan mane pon setakat duduk asrama jew tapi masih jauh dari rumah ok. Tapi agak sedikit sedih sebab hanya aku, nenek, dan dua orang adik jew kaat rumah sebab mak aku sekarang sibuk belajar dan berulang-alik ke UUM setiap mgu. Adik-adik aku yang lain plak masing-masing terpakse berpuase kat asrama, dan dah nak dekat raya nanti barulah depa sume balik.

    Terawih setakat ni alhamdulillah aku pegi selalu tapi ade jugak yang tertinggal sebab terlalu lah banyak hal dan agak kelam kabut bile aku terpakse menggantikan mak aku sebagai ketua keluarga sementara dye takde ni. Kesana sini uruskan hal-hal rumah tambah ngan keje lagi. Barulah terase betape beratnye bebanan menguruskan rumah tangga. Camne lah kahwin nanti ek, hehehe  jauh memikior.

    Tapi takpe asalkan aku dapat gak kumpulkan pahale terawih tahun ni walaupon tak penuh dan aku akan cube untuk penuhkan untuk malam-malam akan datang. Rase sayu pulak bile kenangkan tahun lepas sebab aku langsung tak pernah pergi terawih mase bulan Ramadhan. Mase tu mungkin aku ade melakukan cket kesilapan yang aku sendiri menyesal.

    Ape-ape pon Ramadhan kali aku terase lebih nyaman dan tenang dari 4 tahun lepas sebab aku dapat bersama-sama keluarga berpuasa di rumah. Walauapapon aku tetap rindu nak berpuase ngan kengkawan aku semua dan tersangat la merindui mereka. Mesti sekarang masing-masing dah naik montel sebab ni dah masok 4 bulan kitowang bercuti.

    Yang paling best, tak lame lagi makin bertambah kemeriahan suasane bulan Ramadhan bile rumah masing-masing pasang panjut keliling rumah. Orang yang paling excited aku tengok adik lelaki aku yang memang dah tak sabor-sabor nak nyalakan panjut. Mesti seronok gler mase tu sebab kegelapan malam akan terang benderang di terangi dengan cahaya panjut. Wah indahnyer..hehehe

p/s:: tak sabar nak buat biskut raya.. (^_^)

Tuesday, August 9, 2011

Nyamuk banyak!!!

http://www.cute-smiley.com
    Apa pon ta boley!!! Apa pon ta boley..puihhh puihhh puihhhhh. Nyah kamu dari sini nyamuk. Sesuka hati jew mengganggu ketenteraman gua memalam bute nihh. Hadoii laa, ta boley tengok orang senang cket yer kau nyamuk???// Hai apalah nasib.

    Disebabkan kau, gatai- gatai dah melata ke seluruh badan aku. Dah asyik dok tergaru sana tergaru sini jaa ni, nak update newpost pon tak tenang laa. Jage kau nyamuk, kang sekali aku ngamuk abih sume kerabat kau dan kau-kau sekali aku hapuskan hanya dengan sekali semburan. Srkkkkk..

    Tau laa aku banyak darah nak hisap pon agak-agak laa waiii. Bulan bulan pose nih kesian laa kat aku, dah laa kena pose tenage pon tak bape ade ngan kau plak buat celaka. Kau pon kena pose sekali tau tak nyamuk. Sibuk jaa menghisap darah manusia sesane sini.

    Bawak penyakit plak tuh, cubelah dah hisap darah melata-lata tuh tak payah tinggai penyakit kat manusia. Awat laa ampa tak hisap darah binatang jugak??? Ni tak darah manusia jugak laa ampa nak hisap. Memang dasar binatang betoii laa. aduhai, Hishhh. Rimas- rimas.

p/s:: sabaq-sabaq, bulan pose ni mmg banyak menuntut kesabaran betoi. Controlled urself laa Anis. Sabor je lah~, apa pon ta boley!


Thursday, August 4, 2011

10 soalan sebelum memilih pasangan

http://www.cute-smiley.com

10 soalan itu adalah:
1. Apakah wawasan hidupnya?
Setiap orang mempunyai wawasan dan cita-cita yang ingin dicapai dalam hidupnya. Inilah yang perlu anda ketahui mengenai bakal pasangan hidup anda.
Sekiranya anda dan dia mempunyai wawasan dan matlamat hidup yang sama maka perselisihan dalam rumahtangga akan berkurangan.
2. Bagaimanakah kefahamannya mengenai konsep perkahwinan?
Kefahaman serta tasawur atau gambaran yang jelas mengenai perkahwinan amat penting.
Sekiranya kedua-dua pihak mempunyai kefahaman yang berbeza, umpamanya satu pihak menganggap perkahwinan hanya sekadar memenuhi tuntutan nafsu semata-mata, sedang satu pihak lagi memandang sebagai satu ibadah, sudah semestinya rumahtangga yang bakal dibina tidak akan aman daripada perselisihan dan pergaduhan.
3. Apakah sifat-sifat yang digemari dan tidak digemarinya?
Adalah penting bagi setiap pasangan mengetahui kegemaran pasangannya, apa yang disukai dan tidak disukainya kerana kadang-kadang perselisihan berlaku disebabkan kelainan kegemaran dan citarasa.
Sekiranya kegemaran setiap pihak diketahui terlebih awal mungkin perselisihan dapat dielakkan.
4. Apakah pandangannya mengenai anak pada tahun pertama perkahwinan?
Setiap orang mempunyai pandangan yang berbeza mengenai masa yang sesuai untuk menimang cahaya mata.
Sekiranya satu pihak belum bersedia sedang pihak yang satu lagi sudah tidak sabar untuk bergelar ibu atau ayah, pastilah kedua-dua pihak akan berasa tertekan dan perhubungan akan jadi tegang.
5. Adakah dia mempunyai masalah kesihatan atau kecacatan?
Masalah kesihatan yang kronik atau kecacatan semula jadi pada anggota badan tidak wajar disembunyikan.
Mengetahui adanya penyakit atau kecacatan tertentu akan mempengaruhi keputusan yang bakal diambil.
Menyembunyikan penyakit yang kronik atau kecacatan yang mengaibkan boleh dianggap sebagai satu penipuan.
6. Adakah dia seorang yang suka bergaul?
Sesetengah orang suka bergaul dengan pelbagai lapisan masyarakat, mempunyai kawan dan kenalan di merata-rata tempat. Sesetengah yang lain pula suka menyendiri, tidak pandai berkawan dan sukar didampingi.
Orang macam mana yang anda cari?
7. Bagaimana hubungannya dengan ahli keluarganya?
Perkahwian bukan sekadar aqad yang mempertemukan antara dua jiwa. Sebaliknya perkahwinan merupakan hubungan kemasyarakatan yang mencantumkan antara dua keluarga atau lebih.
Oleh itu bakal tunangan harus tahu status keluarga serta hubungan mereka antara satu sama lain. Hubungan kekeluargaan juga sedikit sebanyak menggambarkan keperibadian seseorang.
8. Apakah kegemarannya dan bagaimana dia mengisi waktu lapangnya?
Kegemaran serta cara seseorang memenuhi masa lapangnya juga memberi gambaran tentang wawasan serta cita-citanya dalam hidup ini.
9. Adakah dia aktif dalam mana-mana pertubuhan bukan kerajaan (NGO) atau pertubuhan kebajikan?
Keaktifan dalam persatuan kebajikan atau pertubuhan sukarela menggambarkan dia bukan seorang yang sombong dan mementingkan diri.
Orang yang hidupnya sekadar untuk memenuhi cita-cita dan wawasan peribadi semata-mata sebenarnya hidup dalam dunia yang sempit dan mati sebagai insan yang kerdil.
Tetapi orang yang hidup dalam perjuangan akan hidup sebagai insan yang hebat dan apabila dia mati namanya akan dikenang zaman-berzaman.
10. Apakah pandangannya sekiranya ibu bapa masuk campur dalam urusan peribadi atau urusan rumahtangga mereka?
Setengah orang menganggap rumahtangga adalah masalah peribadi yang terlalu khusus. Tiada seorang pun yang boleh masuk campur walaupun ibu bapa sendiri.
Hal ini sangat penting diketahui oleh setiap orang yang akan memasuki gerbang perkahwinan.
Apakah pandangan bakal pasangan hidupnya.
Adakah dia termasuk dalam golongan di atas atau sebaliknya seorang yang terlalu bergantung kepada kedua-dua ibu bapanya walaupun telah berkeluarga?
Apabila anda telah mendapat jawapan yang bersesuaian dengan apa yang dicari, maka teruskanlah hasrat anda untuk melamarnya. Begitu juga halnya dengan pihak yang dilamar.
p/s:: Pastikan anda mengenali jejaka yang melamar itu dengan mengajukannya 10 soalan di atas.