Followers

Wednesday, October 7, 2015

Keep fit!

Tajuk kemain kan, hahaha. Aku nak jugak citer pasal keep fit. Apa pasal? Pasalnya aku ni spesis badan yang cepat pancit ataupon dalam kata paling senang TAK FIT! Yalah dengan saiz tubuh badan yang agak besar, overweight gitu, mestilah menghadapi masalah tak fit ni kan. Berlari turun naik tangga tingkat 4 rumah aku t upon dah boleh pancit. Lagilah kalau sambil memanjat dengan beban barang-barang di kiri kanan tangan, nauzubillah, nak menangis rasa panjat tangga rumah tu.

But since aku start bersukan balik, actually bukanlah bersukan sangat dan sebelum sebelum ni pon aku jarang bersukan sebab aku cepat semput, but now I do start pergi gym, at least seminggu sekali gak laa, itu kira paling pemalas dah tu dari tak pergi langsung. Kahkahkah. Since that aku sedar yang sebenarnya nak keep fit ni bukanlah sebab factor badan besar kau tak akan keep fit langsung. Tak okay. That is wrong. Siapa kata orang bertubuh badan besar tak fit dan tak boleh bersukan. Boleh kot, nak tak nak je buat sebenarnya.

Keep fit kau kena sentiasa aktif, kena selalu biasakan badan kita aktif. Contohnya berjalan laju, turun naik tangga, kayuh basikal pon okay kalau ada basikal laa kan. Benda simple simple jew pond ah boleh buat badan kita fit. Fit ni makna kata badan kita sihat, jantung dapat bernafas dengan baik dan sihat. Paling tak pon kau akan rasa badan tu kurang penat bila lakukan aktiviti atau kerja-kerja yang agak berat.

Since aku start gym sampai sekarang pon aku still lagi buat kardio yang biasa-biasa je. I don’t want push myself target anything, sebab aku nak buat for fun tak nak ada rasa stress bila aku tak dapat archieve target. Bila buat for fun and nak spend masa lapang kita jadi happy nak buat kan. Tak rase terpaksa langsung.


Tapi sebenarnya at first aku stress gak sebab aku target nak kurus then bila aku tak archieve target aku, aku stop that target. Sebabnya target ni yang suka kacau mindset kau bila kau tak dapat kejar and then kau jadi stress kan, aku taknak stress stress ni and kalau boleh nak elakkan. Yelah kadang kerja pon dah stress, takkan lah dah balik pon nak layan stress lagi kan. Situ pon dah buat mind kau tak sihat plak and seterusnya badan kau pon akan tak sihat. Hahaha. Kalau tak percaya cubalah try k. Let’s keep fit, and have a healthy body. Come on, take a shot. ;P

Saturday, August 29, 2015

4 months..

14 APRIL 2015 - Im starting my new job as an Electrical Engineer. That is what Im really want before. But now, #sigh. Semuanya tak semudah dan seindah yang disangka. This time, my job quiet challenging and tough for me. Its not easy actually nak adapt new environment, nak  kena faham flow on handling project and tender as well, sangat sangat merumitkan for me. Yes, Im bit slow actually. Huhu. Dan aku boleh jadi makin slow when Im being pushed, I can be lost focus, can be careless sometimes. Huhuhu. Penyakit macam ni tak elok sebenarnya, but Im really need some more time to adapt and learn everything.

But the most challenging when I need to deal and communicate with people (it comes more tough when I need to deal with man & chinese especially, ) Sometimes rase menyesal aku tak amik bahasa cina dulu masa belajar, gatai nak amik bahasa jepun sebab nak tengok cerita jepun konon. Hamik kau sekarang nak menyesal pon tak guna. Hurm. Part nak deal ngan orang pon kadang kadang rase nak sakit jiwa gak, lagi-lagi dengan lelaki, kalau tak keras kan hati memang dah boleh meleleh jew kadang bila nak handle ngan diorang ni. Lama-lama cemni, hati pon boleh kering, heartless.

Sometimes tak tau nak act macam mana with this new job, nak happy sangat pon rase macam feel tak sampai pon ada. Kawan pon tak ramai, plus environment pon stress jew manjang. Memang takde life langsung. Dulu masa belajar selalu ingat kerja ni best, no problem at all, duit masyuk. Dah keje baru rasa, title 'engineer' tu tak semegah yang disangka, gaji pon dalam range boleh laa nak hidup, nak bermewah memang mimpi laa. Pergi offshore sana la kalau nak hidup senang, tapi hidup lagi lifeless laaa kalau sanggup.

So far, im still searching my interest in life, with what im doing now, I dont think Im so interested with it. It just like, u have a degree of engineering and u used to apply it to have 'A JOB' and not being a jobless. See, your degree actually is only a degree, but you are not enjoying it right. You just enjoying the degree life jew kan? Betul tak? Hahaha. There must be a people feeling as well right. I know laa. Im experienced it.

For now, eventhough im not really enjoy with this job, but im really try to do my best. Even banyak kena marah, buat silap careless bagai, I try to improved myself. I just hope everything going well in future, with Allah blessed inshaAllah. Look forward of it and my future business with my makciks soon. InshaAllah, me and friends, the makciks will release our collection soon. Very very soon. May Allah blessed our journey and our relationship. Amiin.

Makciks.Officiall will be in another post soon, InshaAllah.